Actualiteiten

Darmontwikkeling in de kraamstal


Bij het spenen van de biggen is het belangrijk dat de biggen al vast voer op kunnen nemen, dit kan vanaf de geboorte al gestimuleerd worden. In een eerder artikel zijn tips gegeven voor een optimaal speenmanagement.

Maar hoe zorg je ervoor dat de biggen werkelijk het voer dat jij zorgvuldig aanbied ook kunnen en gaan eten? Daar geven we in dit artikel tips over!
 

Geen voeropname zonder vochtopname

Voordat een big leert eten zal het moeten leren drinken. Voldoende voeropname is zonder vochtopname haast niet mogelijk. Om de biggen te stimuleren met het opnemen van water kan Lianol Basdiar of Vitalfort toegevoegd worden in een drinkbak, vanaf dag 1.

De geur stimuleert de biggen tot wroeten waardoor ze vroeg vocht, maar ook belangrijke mineralen en elektrolyten binnen krijgen. Deze elektrolyten ondersteunt de vochtopname uit de darm, stabiliseert de elektrolyten- en vochtbalans, én bevat goed verteerbare koolhydraten.
 

Voorkom overbodig uitval in de kraamstal

Bij het uitblijven van een goede opstart van de melkproductie draagt het vochttoediening bij aan het voorkomen van uitdroging. Dit heeft een positief effect op overbodig uitval in de kraamstal.


Een goed speenmanagement begint dus al vanaf de geboorte van de big!
 
Neem voor vragen of advies contact op met onze varkensspecialisten Jasper Knoef (T: 06 51497609) of Henk Jan Hetterschijt (T: +49 1 51 62519159).

22-01-2021