Actualiteiten

Speenmanagement biggen


De speenfase is de meest stressvolle periode van een varken, met veel veranderingen in een keer. Zoals het scheiden van de zeug, andere omgeving, andere voerbakken, nieuwe hokgenoten, niet meer geattendeerd worden om te eten en nieuwe ziektekiemen. Dit zorgt voor veel stress.

Als zeugenhouder is het een belangrijke rol om de stressmomenten zo veel mogelijk te minimaliseren, dit vraagt om een gestructureerd management met rust, reinheid en regelmaat.

Hoe meer stress een big ondervindt rondom de speenfase hoe grotere dip in de voeropname ontstaat. Biggen met een grotere dip zijn gevoeliger voor diarree.

Om de groei en ontwikkelingen te behouden, maar ook om ziektes en diarree te voorkomen is een geleidelijke en zo optimaal mogelijke overgang noodzakelijk.
 

Tips voor een optimaal speenmanagement

  1. Leer de biggen voor het spenen al zetmeel te verteren. Hierdoor kennen ze het voer al, en het is erg positief voor de darmontwikkeling;
  2. Leg de biggen zo comfortabel mogelijk op in de biggenafdeling, dat wil zeggen: een gereinigde, ontsmette, droge, warme en comfortabele stal;
  3. Stimuleer de voer- en wateropname door meerdere keren per dag het voer aan te vullen met hetzelfde voer als in het kraamhok. Zorg dat de leidingen en nippels doorgespoeld zijn voor opleg en gebruik de eerste dagen extra bakjes;
  4. Laat de eerste 48 uur het licht branden om de biggen te helpen met het vinden van het voer en water;
  5. Gebruik (zo veel mogelijk) dezelfde types voerbakken en drinknippels als in het kraamhok.

Neem voor vragen of advies contact op met varkensspecialist Jasper Knoef (T: 06 51 49 76 09), of Henk-Jan Hetterschijt (T: +49 1 51 62 51 91 59).

01-12-2020