Actualiteiten

Ruwvoerbenutting


Afgelopen jaar was een groeizaam jaar, er is veel opbrengst van de percelen afgehaald. Dat is ook te zien in de voorraden voer die er gewonnen zijn. Daarom is het belangrijk om goed in kaart te brengen welke kwaliteit en hoeveelheid de geoogste voorraad bevat. Hiervoor gebruiken we een ruwvoederbalans om het voorraad overschot/tekort uit te rekenen. Welke voeders er eventueel kunnen worden gecombineerd in het rantsoen met een bijpassende voersnelheid. Dit om het ruwvoer zo efficiënt mogelijk in te zetten en te benutten. Om te kijken of het voer daadwerkelijk optimaal wordt benut, wordt de mestzeef uitgevoerd op een melkveebedrijf. Er wordt één liter mest in een maatbeker verzameld in de stal. Het optimale beeld van de restfractie van de mestzeef is:
  • Eerste fractie: 5-10 %
  • Tweede fractie: 45%
  • Derde fractie: 45%
  • Totale restfractie mestzeef: 20% van één liter mest

Het streven is om de totale restfractie van de mestzeef richting de 20% van de gezeefde liter mest te krijgen. Wanneer deze restfractie 20% is, betekent het dat de koe het voer optimaal benut.

Wanneer er blijkt dat het ruwvoer niet optimaal wordt benut. Sturen we het rantsoen bij met slimme uitgebalanceerde krachtvoerkeuzes. Met als resultaat het ruwvoer wordt efficiënter omgezet door de koe. Een win-win situatie voor u en uw veestapel.
Voor vragen of meer informatie kunt u contact opnemen met:

Simon Lieftink
T: +31 (0) 6 59823165
simon@gunnewick.com

of

Richard Vliem
T: +31 (0) 6 12472964
richard@gunnewick.com