Hoe staat het met de grondstoffenmarkt? nov 2022
Graag willen we jullie op de hoogte brengen van de actuele ontwikkelingen op de grondstoffenmarkt.
Algemeen
De markt blijft erg onduidelijk. Acties op reacties in de wereld, blijven de boventoon volgen. We blijven voorzichtig in onze inkoop, want als het zicht niet goed is moet je niet hard rijden.Zoals altijd, blijven recepturen stabiel en worden ze gemaakt zoals afgesproken, zoals u van ons gewend bent.
Op Voerkracht 2022 hebben velen van jullie de grondstoffen en opslagmogelijkheden van Gunnewick kunnen bekijken. Leverzekerheid, flexibiliteit van klanten en collega’s, onze eigen logistiek en betrouwbare leveranciers dragen bij om het werkbaar te houden.
Voor de winter, zien wij krapte in aansluitingen voor een aantal grondstoffen. Hoge energieprijzen hebben internationale verwerkers doen besluiten om bijvoorbeeld de soja-crush te verplaatsen naar o.a. Zuid-Amerika, hierdoor komen er in west-Europa minder hullen vrij en is de beschikbaarheid van eiwithoudende grondstoffen krap te noemen.
Eiwit en oliën
Sojaschroot blijft over dit jaar duur.Het raapschrootverbruik stijgt, doordat graskuilen in onze regio te weinig eiwit hebben en de voorraad beperkt is. Hierdoor is er vaak meer snijmais bijgekocht, wat vraagt om een grotere eiwitaanvulling vanuit krachtvoer. Alternatieven als natte bijproducten zijn beperkt en duur.
Zonnebloemschroot gaat mee op de prijzen van soja en raap. Wat er uit Oekraïne vrij komt, is maar de vraag.
Prijzen voor alle plantaardige oliën zijn iets gedaald.
Energie
De energieproducten, zoals bietenpulp, palmpitschilfers en sojahullen blijven onverminderd krap, zeker de laag suiker pulp is slecht verkrijgbaar, wat zich vertaalt in vaste hoge prijzen. Onzekerheid over oogstopbrengsten van de suikerbieten, drukken de prijs van bietenpulp omhoog. De vraag naar vezels in de recepten van zowel humane als ook dierlijke voeding blijft erg belangrijk voor een stabiele vertering.Graanbijproducten blijven duur, tarwezemelen zijn duur, de prijspiek lag afgelopen weken boven de €28/100kg af fabriek. Erg afhankelijk van de broodverkoop, de vraag vanuit industriële bakkerijen de prijs van deze bijproducten laten fluctueren.
De granen blijven duur en schommelen met de sentimenten in de wereld mee. Waar de prijs-reis heen gaat, is voor iedereen onduidelijk.
Aminozuren, vitamines, sporenelementen en zuivel
De beschikbaarheid van aminozuren is goed, prijzen zijn wat gedaald. De vitaminen en sporenelementen zijn momenteel stabiel in prijzen. De zuivelmarkt lijkt wat te dalen.Mineralen
Mineralen die met energie te maken hebben, zoals gebrande magnesium zijn erg duur. Fosfaat is iets gedaald. Om deze producten te winnen, dan wel bewerken is veel energie nodig en dat werkt zelfs door in de eenvoudige producten zoals krijt.Concluderend blijven we in een dure voermarkt zitten, waarbij realiteit en onzekerheden in de wereld elkaar afwisselen en prijzen voor de meeste grondstoffen lijken stabiel, maar in deze wereld is niets meer zeker.
Neem voor vragen en actuele prijzen contact op met Marc van Uum!
T: +31 (0)6 23 97 65 23