Actualiteiten

Hoe staat het met de grondstoffenmarkt? mei-jun 2022


Graag willen we jullie op de hoogte brengen van de actuele ontwikkelingen op de grondstoffenmarkt.
 

Algemeen

De markt is erg onduidelijk, er heerst grote onzekerheid over beschikbaarheid, weer, opbrengsten en logistiek. We blijven momenteel erg voorzichtig in onze inkoop, want als het zicht niet goed is, moet je niet hard rijden en geen grote afstanden afleggen.
 
Onze taak blijft om onze klanten te voorzien van kennis & voeders die, zoals altijd, stabiel zijn in recepturen en gemaakt worden zoals afgesproken. Hier zien wij nog altijd de mogelijkheden toe om na te komen wat we hebben afgesproken, zoals u van ons gewend bent.

Vooruitzien, voorraad, onze eigen logistiek en betrouwbare leveranciers dragen bij om het werkbaar te houden. Grondstoffen die specifiek uit Rusland of Oekraïne komen of via deze landen, dus bijvoorbeeld uit Kazachstan, geven serieuze problemen. Beschikbaarheden worden aangegeven per maand, dus zijn we zeer alert op de grondstofstromen. Stromen zoals BIO en VLOG zullen nog grotere uitdagingen opleveren, er wordt mogelijk in juni een compromis verwacht voor tijdelijk gebruik van alternatieven.

Voor het 3e kwartaal, zien wij tot op heden, alleen uitval van lupinen. Wij hopen dan ook dat er geen negatieve verrassingen om de hoek komen. Voor wat betreft de oogstgebieden, opbrengsten en weer is alles een speculatie en weet niemand hoe de hazen lopen. Alles op langere termijn blijft een speculatie met grote onzekerheid op een hoog prijsniveau.
 

Eiwit en oliën 

Sojaschroot blijft over dit jaar duur. Droogte in Zuid- en Noord Amerika spelen een rol, samen met blijvende aankopen uit China.

Raapschrootverbruik is door vers gras in de rantsoenen sterk gedaald in verbruik. De vraag is fors teruggelopen, hierdoor is de prijs duidelijk mee gedaald. Raap blijft in verhouding te duur tov Soja. Zeker op bedrijven die VLOG melk produceren is er ook geen betaalbaar alternatief. Advies is hier zeker niet meer te bestellen dan je verbruik, maar de grootste prijsdaling voor dit jaar hebben we achter ons.

Zonnebloemschroot gaat mee op de daling van de Raapschroot, maar de HP zon blijft naar verhouding duur.

Prijzen voor alle plantaardige oliën zijn heel erg hoog (200%) en de verwachting is dat dit nog wel 2 jaar zo kan blijven. De oorzaak hiervan is de oorlog en de grote vraag/verplichting van inmenging van plantaardige oliën in brandstoffen. Landen waar erg veel plantaardige oliën gebruikt worden in het dagelijkse eetpatroon of voor de bereiding van eten, stellen eigen verbruik zeker en leggen exportheffingen op.
 

Energie

De energieproducten, zoals bietenpulp, palmpitschilfers en sojahullen blijven onverminderd krap, zeker de laag suiker pulp is slecht verkrijgbaar, wat zich vertaalt in vaste hoge prijzen. Onzekerheid over oogstopbrengsten van de suikerbieten, drukken de prijs van bietenpulp omhoog. De vraag naar vezels in de recepten van zowel humane als ook dierlijke voeding blijft erg belangrijk voor een stabiele vertering.

Graanbijproducten blijven duur, tarwezemelen zijn erg duur, de prijspiek lag afgelopen week boven de 30€/100kg. De granen zijn erg duur. Het lijkt erop dat we de top bereikt hebben en er wat onzekerheid op de termijnmarkten te komen. Maar voorzichtigheid blijft geboden. Korrelmais is naar verhouding met tarwe en gerst niet duurder geworden, de druk is iets van de ketel.  
Aangegeven alternatieven voor de scheepsvrachten, wordt het spoornetwerk genoemd, maar het is nu al heel zeker dat het spoor, zeker niet die capaciteit heeft om dit op te vangen en te lossen. In Nederland komen treinen aan in Coevorden en Oss en die capaciteit kan maar zo niet verdubbelen.

Een grote uitdaging blijft; geen overzicht van opbrengsten en logistiek. Ook het weer speelt in deze periode erg mee in het sentiment op de markt. De laatste jaren heeft ons wel geleerd dat de granen beter tegen droogte kunnen dan een overmaat aan vocht.
 

Aminozuren, vitamines, sporenelementen en zuivel

De beschikbaarheid van aminozuren is redelijk. De vitaminen en sporenelementen zijn momenteel vrij stabiel in prijzen. De zuivelmarkt lijkt zich te stabiliseren, op een prijshoudend niveau.
 

Mineralen

Mineralen stijgen ook verder in prijs. Om deze producten te winnen, dan wel bewerken is veel energie nodig en deze is momenteel erg duur. Monocalcium is hier de topper van onzekerheid.


Concluderend blijven we in een hele dure voermarkt zitten, waarbij realiteit en onzekerheden in de wereld elkaar afwisselen en prijzen voor de meeste grondstoffen lijken te stabiliseren.

Neem voor vragen en actuele prijzen contact op met Marc van Uum! 
T: +31 (0)6 23 97 65 23