Actualiteiten

Hoe staat het met de grondstoffenmarkt? mrt-apr 2022


Graag willen we jullie op de hoogte brengen van de actuele ontwikkelingen op de grondstoffenmarkt.
 

Algemeen

Sinds 24 februari jl. staat de wereld totaal op zijn kop. Verhoudingen zijn zoek en logistiek is de puzzel groter dan ooit. Onze taak is om onze klanten te voorzien van voeders die, zoals altijd, stabiel zijn in recepturen en gemaakt worden zoals afgesproken. Hier zien wij nog altijd de mogelijkheden toe om na te komen wat we hebben afgesproken, zoals u van ons gewend bent.

Vooruitzien, voorraad, onze eigen logistiek en betrouwbare leveranciers dragen bij om het werkbaar te houden. Grondstoffen die specifiek uit Rusland of Oekraïne komen of via deze landen, dus bijvoorbeeld uit Kazachstan, geven serieuze problemen. Beschikbaarheden worden aangegeven per maand, dus zijn we zeer alert op de grondstofstromen. Stromen zoals BIO en VLOG zullen nog grotere uitdagingen opleveren, zeker om dit economisch te beredeneren.

Dit alles verhoogd de kostprijs van de grondstoffen gigantisch. Prijsverhogingen van producten kunnen zomaar 80-90% zijn. Daarbij komen nog de sterk gestegen kosten van electra, gas en diesel. Dit samen geeft voor u en ons de nodige uitdagingen.

Doordat veel vrachtwagens bestuurd worden door ook Oekraïnse chauffeurs, merken we dat capaciteit en leverzekerheid sterk teruglopen.
 
Voor het 2e kwartaal, zien wij tot op heden, geen uitval van grondstoffen. Wij hopen dan ook dat er geen negatieve verrassingen om de hoek komen. Voor wat betreft de oogstgebieden, opbrengsten en weer is alles een speculatie en weet niemand hoe de hazen lopen. Alles op langere termijn is een speculatie met grote onzekerheid.
 

Eiwit en oliën 

Sojaschroot is duur, met een licht dalende trend. Wordt beheerst in deze tijd door o.a. de weermarkt, dus wisselend.

Raapschroot is gigantisch schaars. Wij verwachten dat dit tot en met augustus ook zo zal blijven. De ontspanning kan hier alleen maar komen van een lager verbruik, vers gras is het enigste alternatief, maar de rekenmachine moet hier ook wel voor gebruikt worden, als het gras opgehaald moet worden door de boer. Zeker op bedrijven die VLOG melk produceren is er ook geen betaalbaar alternatief. Advies is hier je normale verbruik te bestellen en zeker NIET te hamsteren.

Zonnebloemschroot komt voor een groot gedeelte uit Oekraïne, hierdoor zijn alternatieve aanbouwgebieden, zoals Argentinië een mogelijkheid, maar tegen hoge prijzen.

Prijzen voor alle plantaardige oliën zijn heel erg duur (200%) en de verwachting is dat dit nog wel 2 jaar zo kan blijven. De oorzaak hiervan is de oorlog en de grote vraag/verplichting van inmenging van plantaardige oliën in brandstoffen.
 

Energie

De energieproducten, zoals bietenpulp, palmpitschilfers en sojahullen blijven onverminderd krap, wat zich vertaalt in vaste hoge prijzen. De vraag naar vezels in de wereld blijft erg hoog.

Graanbijproducten blijven duur, tarwezemelen zijn erg duur, de prijspiek lag afgelopen week op 30€/100kg. De granen zijn erg duur en matig beschikbaar. De hele wereld zoekt naar passende kwaliteiten en beschikbaarheden.
Korrelmais blijft duur, de druk is iets van de ketel.  Echter de markt zoekt altijd nog naar alternatieven voor contracten die gekocht zijn met als herkomst Oekraïne.
Aangegeven alternatieven voor de scheepsvrachten, wordt het spoornetwerk genoemd, maar het is nu al heel zeker dat het spoor, zeker niet die capaciteit heeft om dit op te vangen en te lossen. In Nederland komen treinen aan in Coevorden en Oss en die capaciteit kan maar zo niet verdubbelen.

Een grote uitdaging blijft; geen overzicht van opbrengsten en logistiek.
 

Aminozuren, vitamines, sporenelementen en zuivel

De beschikbaarheid van aminozuren is redelijk. De vitaminen en sporenelementen zijn in luxe premixen erg sterk gestegen voor kwartaal 2. In speen- en biggenvoeders waar zuivel een vereiste is, zie je ook hier sterke kostprijsstijgingen.
 

Mineralen

Mineralen stijgen ook verder in prijs. Om deze producten te winnen, dan wel bewerken is veel energie nodig en deze is momenteel erg duur. Monocalcium is hier de topper van, maar ook zout stijgt zomaar 25%.


Concluderend blijven we in een hele dure voermarkt zitten, waarbij realiteit en onzekerheden in de wereld elkaar afwisselen en prijzen verder zullen stijgen.

Neem voor vragen en actuele prijzen contact op met Marc van Uum! 
T: +31 (0)6 23 97 65 23

01-04-2022