Biest bewaaradvies
Biest, het allerbelangrijkste voor een goede start van de jongvee opfok!
We hebben het al vaker gezegd en u zult de 4 V’s vast al kunnen opdreunen namelijk: Veel, Vlug, Vaak en Vers.
Dit gaat op voor de eerste 24 uur na de geboorte van het kalf, om te zorgen dat het kalf voldoende antistoffen binnenkrijgt. De mogelijkheid om antistoffen op te nemen vanuit het darmstelsel is namelijk na 6 uur gehalveerd en na 24 verkeken.
Echter verstrekte biest ná de eerste dag doodt wel ziekteverwekkers in het darmstelsel! Dit voorkomt de kans voor bacteriën om binnen te dringen en het kalf ziek te maken.
Een goede reden om de biest apart te zetten voor de volgende voeding! De biest dient dan wel goed bewaart én opnieuw opgewarmd te worden. In warm weggezette biest groeien bacteriën namelijk exponentieel.
Wij geven u graag tips om biest goed en veilig te bewaren, en op te warmen.
Bewaren
- Hygiëne
Het hygiënisch bewaren begint al bij het hygiënisch uitmelken van de koe. Zorg voor een schone melkinstallatie (vooral bij een minimelker), en schone emmers en attributen. - Koelen
Koel en bewaar de biest die niet direct gebruikt wordt zo snel mogelijk terug in de koelkast. Zo hebben bacteriën de minste kans om zich te vermenigvuldigen. Ook in de winter is het belangrijk om de biest bij een stabiele koelkast temperatuur te bewaren! - Markeren
Markeer de emmers, zodat iedereen kan zien welke biest van welke koe is. - Invriezen
Veel biest van hoge kwaliteit? Vries in porties van 2 liter in op -18⁰C. Zo heeft u altijd goede biest voorhanden mocht dat onverhoopt nodig zijn.
Opwarmen
- Warm de biest op in een warm water bad door de emmer met biest in een emmer met warm water te zetten.
- Gebruik water met een maximum temperatuur van 60 ⁰C. Bij een hogere temperatuur worden de antistoffen namelijk onomkeerbaar afgebroken, en verliest de biest zijn functie.
- Gebruik nooit een magnetron voor het opwarmen van biest.
- Warm alleen de hoeveelheid op dat nodig is. Laat de rest van de biest koud in de koelkast staan voor de volgende voeding.
- Warm op tot de biest een temperatuur van 40⁰C heeft bereikt, voer het dan direct aan het kalf.
Voer de eerste biest door tot deze op is, en gebruik hierna de tweede biestgift. Schakel na dag 3 over op kunstmelk om een zo hoog mogelijke groei en ontwikkeling te realiseren!
Neem voor vragen of advies contact op met jongvee- en transitiespecialist Emmy Heilersig, T: 06-83678911.
21-01-2022