Hoe staat het met de grondstoffenmarkt?
Graag willen we jullie op de hoogte brengen van de actuele ontwikkelingen op de grondstoffenmarkt.
De situatie op de grondstoffenmarkt blijft erg onzeker. Markten zijn zeer nerveus en explosief. De Dollar wordt sterker t.o.v. de Euro, dat betekent dat de te kopen producten in dollars voor ons duurder worden.
Verhoudingen in de wereld, de situatie in Oekraïne, tussen Rusland en Europa/Amerika dragen bij aan een vaste, onzekere markt.
China viert momenteel haar Chinees nieuwjaar. Gevolgd door de Olympische Winterspelen. China zal al het mogelijke doen om de Covid-risico’s maximaal te beperken. Dus de maand Februari zal onvoorspelbaar zijn met betrekking tot verschepingen vanuit dit land. Reken daar minimaal 3 maanden bij, voordat goederen in Europa kunnen zijn. Dan hebben we het dus over beschikbaarheid van grondstoffen voor het derde kwartaal 2022, terwijl in onze beleving het jaar 2022 net is begonnen.
Om u een beeld te geven van de huidige Containertarieven; een 20 ft container, netto laadvermogen 17 ton, kost momenteel 9.000 dollar = €8.070 Dit zijn vrachtkosten van ca. €47,50 per 100kg
Eiwit en oliën
Sojaschroot wordt momenteel beheerst door het weer in Zuid-Amerika. De komende weken zijn belangrijk voor de oogst. Dit gaat om de beschikbaarheid van soja in de periode van mei-november 2022.Raapschroot is de laatste 2 weken duidelijk ontspannen. Van grote krapte op deze markt, is vanaf half januari de beschikbaarheid duidelijk beter. Dit lijkt voornamelijk te komen doordat het verbruik is afgenomen.
Aannemelijk zou zijn dat zonnebloemschroot de weg van raapschroot wat gaat volgen.
Prijzen voor alle plantaardige oliën zijn heel erg duur (200%) en de verwachting is dat dit nog wel 2 jaar zo kan blijven. De oorzaak hiervan is de grote vraag/verplichting van inmenging van plantaardige oliën in brandstoffen.
Energie
De energieproducten, zoals bietenpulp, palmpitschilfers en sojahullen blijven onverminderd krap, wat zich vertaald in vaste hoge prijzen. De vraag naar vezels in de wereld blijft erg hoog.Graanbijproducten blijven duur, tarwezemelen laat een verdere stijging zien door het ontbreken van goede bakkwaliteit tarwe. De granen zijn erg duur en heel slecht beschikbaar. De hele wereld zoekt naar passende kwaliteiten en beschikbaarheden.
Korrelmais blijft duur, door onzekerheid in de tarwemarkt
Een grote uitdaging blijft; geen overzicht van opbrengsten en kwaliteiten, voldoende opslagcapaciteiten waardoor de telers nog weinig aanleiding hebben te verkopen.
Ook de prijszorgen in de varkensmarkt en de dreiging van vogelgriep, spelen in duidelijke rol in de grondstoffenmarkt.
Aminozuren, vitamines en sporenelementen
De beschikbaarheid van aminozuren is rampzalig. Dagprijzen kunnen zomaar 5-6 maal zo hoog gehandeld worden als de beschikbaarheid ontbreekt. Het is duwen en trekken in deze markt. De vitaminen en sporenelementen zijn in luxe premixen erg sterk gestegen in januari.Mineralen
Mineralen stijgen ook verder in prijs. Om deze producten te winnen, dan wel bewerken is veel energie nodig en deze is momenteel erg duur.Concluderend blijven we in een hele dure voermarkt zitten, waarbij realiteit en onzekerheden in de wereld elkaar afwisselen en prijzen verder zullen stijgen.
Neem voor vragen en actuele prijzen contact op met Marc van Uum!
T: +31 (0)6 23 97 65 23.
28-01-2022