Actualiteiten

Hoe staat het met de grondstoffenmarkt?


Graag willen we jullie op de hoogte brengen van de actuele ontwikkelingen op de grondstoffenmarkt.

De situatie op de grondstoffenmarkt is erg onduidelijk. Markten zijn zeer nerveus en explosief. De Dollar wordt sterker t.o.v. de Euro, dat betekent dat de te kopen producten in dollars voor ons duurder worden.
De logistieke uitdaging is bijzonder groot, wegtransporten binnen Europa zijn lastig te plannen. De suikerbietencampagne loopt volop wat extra druk op de toch al krappe transportcapaciteit.

Voor de vervoersmogelijkheden over water, wordt een groot deel van de capaciteit opgeslokt door het transport van steenkool. Energiecentrales zijn op korte termijn overgestapt van gas naar steenkool, omdat dit simpelweg een goedkopere brandstof is.

Voor internationale goederen, wordt de uitdaging nog groter en duurder. Met de jaarwisseling, het Chinees Nieuwjaar en de Olympische winterspelen in China in het vooruitzicht, geldt er een “blue-sky” policy. Hierbij gaan hele delen van de Chinese industrie stilgelegd worden. Vertraging van 5-6 maanden zijn op deze producten geen uitzondering meer.  
 

Eiwit en oliën

De verwachte daling op de sojamarkt is totaal weg door oogstvoorspellingen, lage euro en weersverwachtingen in de belangrijke Zuid-Amerikaanse productiegebieden.
Op Non-Gmo/VLOG soja’s lijkt vanaf april-mei volgend jaar een lichte ontspanning te komen vanuit Zuid-Amerika, maar het is altijd nog 50% duurder in vergelijking tot de normale soja. Kortom het blijft veel te duur t.o.v. de vergoeding die er als voerkostencompensatie tegenover staat.

De koolzaad is geoogst in Europa, maar de prijzen blijven torenhoog. De raapschroot is heel erg krap beschikbaar. Door de grote vraag aan de voorzijde van de markt, blijft deze grondstof heel erg vast.

Zonnebloem, met name de eiwitrijke variant blijft de komende maanden nog heel slecht beschikbaar en geeft nog veel onduidelijkheid voor de toekomst.

Prijzen voor alle plantaardige oliën zijn heel erg duur (200%) en de verwachting is dat dit nog wel 2 jaar zo kan blijven. 
 

Energie

De trage energieproducten, zoals palmpitschilfers zijn aan de voorzijde wat gedaald in prijs. Sojahullen blijven redelijk stabiel over de hele winter.

Bietenpulp is erg duur en zal ook geen beweging tonen tot aan de nieuwe oogst in oktober ‘22.

Graanbijproducten blijven duur, tarwezemelen laat een verdere stijging zien door het ontbreken van goede bakkwaliteit tarwe.
De granen zijn erg duur en heel slecht beschikbaar. De hele wereld zoekt naar passende kwaliteiten en beschikbaarheden. Rusland blijft de exportheffing voor tarwe verhogen.
Korrelmais is goed geoogst in Europa, de verkoopbereidheid is erg beperkt. De beschikbaarheid van bv. Poolse of Oekraïense mais is nog erg onzeker en zal zeker pas na de jaarwisseling mogelijk voor wat meer beschikbaarheid gaan zorgen.

Een grote uitdaging blijft; geen overzicht van opbrengsten en kwaliteiten, voldoende opslagcapaciteiten waardoor de telers nog weinig aanleiding hebben te verkopen.
 

Aminozuren, vitamines en sporenelementen

De beschikbaarheid van aminozuren is rampzalig. Dagprijzen kunnen zomaar 5-6 maal zo hoog gehandeld worden als de beschikbaarheid ontbreekt. Het is trekken en duwen in deze markt.
Omdat wij, als Gunnewick, met grote en lange voorraden werken, kunnen we onze recepturen stabiel houden. Maar wachttijden van 5-6 maanden zijn geen uitzondering meer.
 

Mineralen

Mineralen stijgen ook steeds verder in prijs, met name Monocalciumfosfaat Q1 stijgt zomaar weer 15%.
Concluderend blijven we in een hele dure voermarkt zitten, waarbij realiteit en onzekerheden in de wereld elkaar afwisselen en prijzen verder zullen stijgen. Houdt daarom ook rekening dat voerprijzen in kwartaal 1 van 2022 meerdere euro’s per 100 kg hoger liggen dan nu al het geval is.


Neem voor vragen en actuele prijzen contact op met Marc van Uum! 
T: +31 (0)6 23 97 65 23.

23-11-2021