Samen sterk de winter door
De winterperiode komt er weer aan! Met de vorige winter in ons achterhoofd is het belangrijk om u goed voor te bereiden op de komende periode.
Daarom geven we u graag een aantal praktische tips om samen sterk de winter door te komen.
1. Hygiëne
Een goede hygiëne is de basis van gezonde kalveren. Omdat het in het winter koud is verbruikt het kalf meer energie om warm te blijven. Deze energie kan niet gebruikt worden voor groei of het immuunsysteem. De weerstand komt hierdoor onder druk te staan en daarom is het kalf gevoeliger voor besmettingen. Dergelijke besmettingen kunnen met een goede hygiëne geminimaliseerd worden.Zorg voor schone materialen bij uw kalveren en maak alles na elke voerbeurt schoon.
Ontvet en ontsmet de kalverhokken na elke ronde (buiten!) en zorg voor een schoon afkalfhok.
2. Weerstand
De gegeven biest in de eerste 24 uur na de geboorte is van levensbelang voor de eerste 4 levensweken van het kalf. De meeste antistoffen kunnen in de eerste 12 uur na de geboorte opgenomen worden. Na 24 uur sluit de darmwand zich om het kalf te beschermen tegen infecties. Hierdoor kunnen er ook geen antistoffen meer opgenomen worden.Na ongeveer 4 weken komt het eigen immuunsysteem van het kalf op gang. Al de tijd daarvoor is het kalf volledig afhankelijk van de biest in de eerste 24 uur!
Melk de koe zo snel mogelijk volledig uit. Dit om het kalf zo snel mogelijk van biest te kunnen voorzien, maar ook om kwalitatief goede biest te kunnen krijgen. Hoe langer biest in het uier blijft zitten, hoe meer antistoffen weer door de koe terug worden opgenomen. Dit betekent dat de biestkwaliteit snel afneemt.
Meet de biestkwaliteit en neem contact op als deze te laag is. Bij een te lage biestkwaliteit dient het transitierantsoen kritisch nagekeken te worden.
3. Energievoorziening
Onder de 10 ⁰C kost het een kalf extra energie om warm te blijven. Bij 0 ⁰C kost het maar liefst 20% extra energie om de lichaamstemperatuur op peil te houden.Voorzie de kalveren tot 6 weken daarom van een kalverdekje als het kwik onder de 10 ⁰C daalt.
Is het kalf net geboren? Wrijf het dan zo goed en snel mogelijk droog zodat er zo min mogelijk energie verloren gaat. Leg vervolgens een (droge) handdoek onder het kalverdekje, dit neemt de rest van het vocht op, zonder dat het dekje nat wordt en kan gaan broeien. Op deze manier behoudt u zoveel mogelijk lichaamswarmte op het kwetsbaarste moment!
Zorg naast het vasthouden van warmte ervoor dat de kalveren meer energie opnemen. Voer de kalveren bijvoorbeeld 3x per dag, in plaats van 2x. Of verhoog de concentratie van de melk naar 165- 175 gram/liter.
Bij oudere kalveren kan de krachtvoergift opgehoogd worden of langer vastgehouden worden.
4. Ligbed
Zorg altijd voor een dik pak droog stro in de eenlingboxen en de strohokken. Doe de knieproef om te kijken of het ligbed droog genoeg is.Ga op meerdere plekken in het hok op uw knieën zitten. Blijven je knieën droog? Dan is het ligbed voor uw kalveren goedgekeurd! Worden uw knieën nat? Strooi dan bij om de isolerende functie van stro te behouden.
Durf je op voorhand al niet op je knieën te gaan zitten? Vooruit met de geit (of kalf)!!
5. Klimaat
Zorg voor een gezonde ventilatie in de huisvesting. Dit betekent dat vieze ammoniak houdende lucht de ruimte uit kan en schone lucht naar binnen. Belangrijk is om na te gaan hoe de schone lucht binnenkomt. Is de luchtsnelheid niet te snel? Dit veroorzaakt namelijk tocht wat juist weer funest is voor het kalf.Dus: Frisse schone lucht zonder tocht!
Heeft u advies nodig of andere vragen? Neem dan contact op met jongvee en transitiespecialist Emmy Heilersig, T: 06 83678911, om samen sterk de winter door te komen!
16-11-2021