Actualiteiten

Tips zware eerste snede


Het weer heeft het de afgelopen week nog niet toegelaten om op veel plekken de eerste snede in te kuilen.
Wel heeft het gras een enorme groei doorgemaakt door de gunstige omstandigheden. 
Deze zware snede vraagt extra aandacht om uiteindelijk een kwalitatief goed product in de kuil te krijgen, daarom geven we graag wat tips!
 

Maai niet te kort

Normaal bevindt het groeipunt van het gras zich op ongeveer 7 cm hoogte. Door de flinke grasgroei de afgelopen tijd zit het groeipunt al hoger in de stengel, namelijk 7-10 cm!
Door hoger te maaien kan de hergroei voor de volgende snede sneller en gemakkelijker plaatsvinden. Hierdoor is een hogere kans op een goede kwaliteit van de volgende snede.

Daarnaast bevat het gras onder het groeipunt veelal stengels die het gewas trager en bestendiger maken. Door dit niet mee te maaien blijft er meer snelheid in de kuil behouden.
 

Haksel kort

Het gras heeft ondertussen een behoorlijke lengte bereikt. Hierdoor is het bestendiger en trager geworden. Door het gras kort te hakselen wordt de verteringssnelheid in de kuil sneller en wordt ook de conservering bevorderd.
 

Gebruik een inkuilmiddel

Door de vele regenval en weinig zonuren de afgelopen tijd zijn er minder melkzuurbacteriën aanwezig in het gewas. Ook is het gewas bestendiger en bevat het meer celwandfractie, waardoor de conservering langzamer verloopt.
Om te zorgen dat de kuil snel en goed conserveert en kwaliteit behouden blijft, is een inkuilmiddel met melkzuurbacteriën een aanrader.

Let daarnaast op de dosering van het inkuilmiddel! De zwaarte van de snede zal flink wat meer opbrengst met zich meebrengen. De adviesdosering van een inkuilmiddel ligt vaak op een verwachte opbrengst van 10 ton product. Echter zal dit op sommige plekken misschien wel bijna 2 keer zo hoog zijn. Pas de dosering aan, om te zorgen dat het middel ook de juiste werking kan doen!
 

Laat het gras niet te droog worden

Streef naar een korte veldperiode en een droge stof percentage van 35-40%.
 

Bemest zo snel mogelijk

Is het gras eraf? Zorg dan dat de mest zo snel mogelijk toegediend wordt. Het is inmiddels al een tijd geleden dat de laatste mest aangereden is. Om ook de volgende snede van een goede kwaliteit te krijgen is een snelle mestgift genoodzaakt.
 

Let op de draagkracht

Last but not least: Houdt de draagkracht van de grond in de gaten! Het gras moet eraf, maar blijf je verstand gebruiken.
 

Neem bij vragen of advies contact op met onze specialisten Jasper te Winkel (T: 06 12472964) of Ronald Wolters (T: 06 10929746). 

25-05-2021