Actualiteiten

Bereid de varkensstal voor op de winter


Winters weer in aantocht! Vanaf volgende week wordt het een stuk kouder en is er zelfs kans op winterse buien. Heeft u de klimaatinstellingen al nagekeken en u voorbereid op de aankomende kou? 
 

Tocht

Door temperatuurschommelingen en tocht kunnen varkens onrustig en gestrest raken. Dit heeft een directe invloed op de weerstand van de varkens. Varkens gaan graag bij tocht een op een andere ligplek liggen, maar als deze er niet is worden ze onrustig. Problemen als onrust en oor- en staart beschadigingen kunnen dan in één koude nacht al ontstaan.

In de kraamstal kan, bijvoorbeeld met het frisse neuzen systeem, ’s nachts een koude luchtstroom in het biggennest ontstaan. Dit geeft veel meer kans op (geboorte) diarree. Het liggedrag van de biggen zegt hier alles over.
Ook is harde wind een groot risico op onrust bij varkens, zorg er tijdig voor dat de wind geen vat kan krijgen in de stallen.
 

Overdruk?

Twijfelt u of in de stal eventueel een overdruk is? Open dan bij het betreden van de afdeling de deur 10 cm. Komt er duidelijk lucht of tocht uit de afdeling? Dan is er sprake van overdruk.
Onderdruk is zichtbaar wanneer bij het openen van de deur lucht via de centrale gang de stal in komt en de afdelingskaarten duidelijk wapperen aan de muur.
 

Diergedrag

Let goed op het gedrag van uw varkens. Wanneer gespeende biggen bijvoorbeeld te dicht bij- of op elkaar liggen, is dit een signaal dat het te koud is in de stal. Ook het mestgedrag, het plotseling gaan hoesten van dieren of het ineens agressief gedrag vertonen naar elkaar kunnen in indicatie zijn van een afwijking in het klimaat.
 

Voerlijn

Als tocht en temperatuurstress gecombineerd wordt met een slechte voeropname, kan het flink mis gaan. Qua voeding dienen de biggen in de speenfase altijd goed op te starten. De basis daarvoor blijft een goede voeropname en een goed verteerbaar eiwitniveau.
 

Tips

  1. Controleer het stalklimaat ’s ochtends vroeg, wanneer de buitentemperatuur op zijn laagst is. De ingestelde begintemperatuur mag niet worden onderschreden.
  2. Bekijk op hetzelfde moment ook het liggedrag van uw varkens. Dit zegt enorm veel over het klimaat en eventuele tocht.
  3. Het klimaat meten met een CO2-meter geeft veel inzicht.
  4. Met een warmte camera zie je eventuele koudebruggen in de afdeling.
  5. Zorg voor regelmatig voeren en een passende voersoort per diercatgorie.
  6. De voerbakken, zeker voorraadbakken, mogen niet leeg staan. Na 1 uur leegstand is er al een verhoogde kans op onrust.
  7. Zorg bij opleg van vleesvarkens dat de begin temperatuur juist is ingesteld, verwarm zo nodig bij.
  8. Let op dat de gevraagde temperatuur in de gespeende biggen afdelingen gehaald worden.
  9. Controleer of de lucht inlaat weer op de winterstand staat.
  10. Laat de CV kachel controleren zodat u niet voor verrassingen komt te staan.

Neem voor vragen of advies contact op met varkensspecialist Jasper Knoef (T: 06 51 49 76 09), of Henk-Jan Hetterschijt (T: +49 1 51 62 51 91 59).

02-11-2022