Actualiteiten

Een vlotte transitie met Rovisol Ketoblock


In Nederland ondergaat 30% van de melkkoeien na het afkalven subklinische ketose (slepende melkziekte). Dit is een gevolg van een negatieve energie balans (NEB) aan het begin van de lactatie.

Een NEB leidt bij veel koeien tot een overmatige mobilisatie van vrijgekomen vrije vetzuren (NEFA’s) die in de lever omgezet worden tot energie of ketonen.
Een overmaat aan ketonen is giftig, en leidt tot een verminderde eetlust, extra gewichtsverlies en een dalende melkproductie.
 

Glucogene energie

Om een NEB tot een minimum te beperken kan er glucogene energie gevoerd worden tijdens de transitie. De belangrijkste bouwsteen van glucose is propionzuur, dit wordt in de pens gevormd via fermentatie. Om vervolgens in de lever omgezet te worden in glucose.
 

Rovisol ® Ketoblock

Sinds kort bieden wij de Rovisol ® Ketoblock aan om te voeren aan koeien tijden de transitieperiode. Ketoblock verhoogt de glucose voorziening door de propionzuurproductie in de pens te stimuleren en de omzetting hiervan naar glucose in de lever te optimaliseren.

Uit twee recente onderzoeken blijkt dat Ketoblock respectievelijk 10% en 14% meer propionzuur oplevert in de pens. Daarnaast steeg ook de vet- en eiwit gecorrigeerde melkproductie significant met 3,7 liter en 3,4 liter.

Als gevolg van een betere glucose voorziening ondergaan de koeien een minder diepe NEB en minder gewichtsverlies. Dit is een van de eerste voorwaarden voor een metabool gezonde koe en bevordert direct de vruchtbaarheid.
Een lage glucosespiegel en hoge NEFA-gehalten zijn namelijk funest voor de eicelkwaliteit.

Ketoblock kan gevoerd worden in een mineralen- of krachtvoermengsel aan droogstaande- en verse koeien.


Neem bij vragen of advies contact op met transitie- en jongveespecialist Emmy Heilersig (T: 06 83 67 89 11).