Mineralenvoorziening weidend vee
(Jong)vee dat buiten loopt en niet wordt bijgevoerd kunnen snel een mineralen tekort opbouwen. Dit gaat ten koste van de gezondheid en vruchtbaarheid van het dier, of de gezondheid van het kalf als de koe of pink drachtig is.
Met de start van het komende weideseizoen in zicht is dit een goed moment om u hierop voor te bereiden!
Mineralen voorziening
Er zijn verschillende opties om het weidende vee te voorzien met mineralen. Zo zijn er mineralenbolussen, echter bevatten deze alleen micro-elementen, en niet de belangrijkste macro-elementen zoals calcium, natrium of magnesium waardoor er alsnog een mineralen tekort kan ontstaan.Een andere optie is een mineralen emmer, deze bevat alle nodige mineralen, spoorelementen en vitamines die het (jong)vee nodig heeft. Een voordeel van de huidige mineralen emmers is dat deze weersbestendig zijn, en dus niet zacht worden als het geregend heeft.
Mineralen opname
De opname van mineralen uit een emmer is afhankelijk van de minerale status van het dier. Het vee neemt mineralen naar behoefte op. Het kan dus zijn dat wanneer de emmer net in de wei gezet is, de opname wat hoger is. Als de minerale status van het vee zich herstelt heeft en de tekorten zijn aangevuld, zal de opname van de mineralen afvlakken.Beschikbare mineralen emmers zijn Blockemel Premium (voor weidend melkvee, jongvee of vleesvee) of Blockemel Droogstand (voor droogstaand melkvee of hoogdrachtige pinken).
Neem bij vragen of advies contact op met rundveespecialisten Jasper te Winkel (T: 06 12 47 29 64) of Ronald Wolters (T: 06 10 92 97 46),
of met transitie- en jongveespecialist Emmy Heilersig (T: 06 83 67 89 11).
23-03-2021