Actualiteiten

Onderhoud paardenweide


Onderhoud aan een paardenweide is essentieel om een weide gezond en sterk te houden. Een paardenweide met een sterke zode verkleint het risico op blessures en ziektes zoals zandkoliek. Om uw paardenweide in goede conditie te houden is bemesten en bekalken van essentieel belang. Daarnaast hebben paarden voedingsstoffen en sporenelementen uit gras nodig om goed te kunnen functioneren.

Graslandbeheer in het kort: zo onderhoud je de paardenweide
  • Graslandvernieuwing: inzaaien of doorzaaien eenmaal in de 10-15 jaar. Doorzaaien is een effectieve en goedkope methode om een weide te onderhouden. Het voor- en najaar zijn de beste periodes voor doorzaaien.
  • Gebruik een graszaadmengsel dat geschikt is voor paarden.
  • Probeer het weiden af te wisselen met maaien.
  • Verwijder paardenmest uit de wei.
  • Dierlijke mest is uitstekende meststof voor de paardenweide. Maar beperk de gift aan dierlijke mest wel.
  • Gebruik bij voorkeur een meststof voor de paardenweide waarbij de stikstof langzaam vrijkomt en de eiwitgehaltes in het gras laag blijven.
  • Elementen als magnesium en natrium moeten in een paardenweide extra aandacht krijgen.
  • Om de pH-waarde op peil te houden, is het strooien van kalk in het najaar aan te bevelen.

Voor een maximale grasopbrengst moeten naast dierlijke mest meerdere kleine giften (4-6 keer per jaar) kunstmest gestrooid worden. Na het bemesten mogen paarden 14 dagen niet in de wei. De meststoffen moeten eerst goed door de bodem opgenomen worden. Zodra de mest is opgenomen, kunnen de paarden veilig van het gras genieten. Door uw weide in kleinere percelen te verdelen kunt u de weides goed onderhouden en hoeven uw paarden niet op stal te blijven.

Geschikte kunstmestsoort:
* NPK 15-15-15

Onze kunstmestleverancier Triferto heeft daarnaast ook een speciale meststof voor paardeweiden, nl de Seferto-Horse. Dit is een korrelmeststof die de nodige voedingstoffen voor de paardenweide bevat om het gras goed te laten groeien. Deze speciaal-meststof  levert ook sporenelementen (5% Magnesium) die worden opgenomen door het paard en een belangrijke bijdrage leveren aan de gezondheid. 

Meer informatie over Seferto-Horse is hier>>> te vinden.