Actualiteiten

Hoe staat het met de grondstoffenmarkt?


Graag willen we jullie op de hoogte brengen van de actuele ontwikkelingen op de grondstoffenmarkt.

De situatie op de grondstoffenmarkt is erg onduidelijk. Markten zijn zeer nerveus en explosief. De dollar wordt sterker t.o.v. de Euro, dat betekent dat de te kopen producten in dollars voor ons duurder worden.
De logistieke uitdaging wordt steeds groter, wegtransporten binnen Europa zijn lastig te plannen. Op agrarische gebied komt de suikerbietencampagne, aardappel- en maisoogst als extra druk op de toch al krappe transportcapaciteit. Voor internationale goederen, wordt de uitdaging nog groter en duurder. Met de jaarwisseling, het Chinees Nieuwjaar en de Olympische winterspelen in China in het vooruitzicht, waarbij er een “blue-sky” policy geldt en dus hele delen van de industrie in China stil gezet gaat worden, lijkt de beste raad; voorraad te zijn.  
 

Eiwit en oliën

De sojaprijs laat momenteel een vrij stalbiel prijsbeeld zien, een kleine daling vanaf februari ’22 en een wat grotere daling na mei ’22.
Op Non-Gmo/VLOG soja’s lijkt vanaf april-mei volgend jaar een lichte ontspanning te komen vanuit Zuid-Amerika, maar nog altijd 50% duurder in vergelijking tot de normale soja. Kortom veel te duur t.o.v. de vergoeding die er als voerkostencompensatie tegenover staat.

De koolzaad is geoogst in Europa, maar de prijzen zijn torenhoog. De raapschroot is wel wat in prijs gedaald, maar door de toegenomen vraag, vanwege vele graskuilen met laag eiwit, blijft deze grondstof duur tot augustus ’22.

Zonnebloem, met name de eiwitrijke variant blijft de komende maanden nog slecht beschikbaar en geeft nog veel onduidelijkheid voor de toekomst.

Prijzen voor alle plantaardige oliën zijn heel erg duur (200%) en de verwachting is dat dit nog wel 2 jaar zo kan blijven. 
 

Energie

De trage energieproducten, zoals palmpitschilfers en sojahullen blijven over de hele winter naar verhouding krap en duur.

Bietenpulp is stabiel duur en zal ook geen beweging tonen tot aan de nieuwe oogst in oktober ‘22.

Graanbijproducten blijven duur, tarwezemelen laat een kleine daling zien, maar door het ontbreken van goede bakkwaliteit tarwe, moet voor de basisgrondstof “baktarwe” flink worden betaald, wat de bijproducten niet goedkoper zullen maken.
De granen zijn duur, de nieuwe oogst laat tegenvallende kwaliteiten en opbrengsten zien. De nieuwe granen hebben een lager hectolitergewicht. Rusland heeft de exportheffing voor tarwe weer verhoogd.
Korrelmais lijkt goed geoogst te worden in Europa, maar door hoge zeevrachten zal minder beschikbaar komen uit o.a. Oekraïne, wat de prijs zal blijven ondersteunen.

Een grote uitdaging blijft; geen overzicht van opbrengsten en kwaliteiten, voldoende opslagcapaciteiten waardoor de telers nog weinig aanleiding hebben te verkopen.
 

Mineralen

Mineralen zijn duurder geworden, met name Monocalciumfosfaat is in Q4 weer ca. 15% duurder geworden. Vitaminen blijven stabiel en sporenelementen stijgen in prijs.
 

Concluderend blijven we in een dure voermarkt zitten, waarbij realiteit en onzekerheden in de wereld elkaar afwisselen en prijzen verder zullen stijgen.


Neem voor vragen en actuele prijzen contact op met Marc van Uum! T: +31 (0)6 23 97 65 23
 
29-09-2021