Actualiteiten

Hoe staat het met de grondstoffenmarkt?


Graag willen we jullie op de hoogte brengen van de actuele ontwikkelingen op de grondstoffenmarkt.

Na een periode van groeizaam weer (soms zelfs te nat) waar de gewassen dankbaar van hebben gegroeid in Europa, was het in Noord-Amerika en Canada juist erg droog. De wereld zit volop in een weermarkt, aangevuld met de lage voorraden grondstoffen op de wereldmarkt, hoge olieprijzen en de Delta variant van Covid-19.  Dit samen blijft een hele nerveuze stemming op de grondstoffenmarkt houden. Daarbij komen de euro/dollar verhouding en hoge vrachtkosten in de scheepvaart. Alles bij elkaar speelt een rol op de vorming van grondstofprijzen in de wereld.
 

Eiwit en oliën

De sojaprijs laat momenteel een vrij stalbiel prijsbeeld zien, waarbij onze verwachtingen zijn dat China al heel veel inkoop gedaan heeft en de droogte in Noord-Amerika mogelijk door de belegger misbruikt is om de prijs te beïnvloeden. Wij zijn hier nu erg voorzichtig in termijnposities.

Koolzaad gaat de komende weken geoogst worden in Europa. We hopen hier op wat stabiel weer, zodat de “boontjes” hun zaden niet verliezen op het veld. Doordat de prijzen van alle plantaardige oliën erg hoog zijn (dus ook raapolie) zal er naar verwachting volop gecrushed worden. Dit zal de prijzen laten dalen van raapschroot.

Zonnebloem, met name de eiwitrijke variant blijft de komende maanden nog slecht beschikbaar en geeft nog veel onduidelijkheid voor de toekomst.

Kortom; de prijzen van raapschroot zullen over de zomer, vanaf 2e helft augustus gaan dalen.
 

Energie

De trage energieproducten, zoals palmpitschilfers kunnen licht dalen richting herfst en winter. Sojahullen lijken het omgekeerde te laten zien.

Bietenpulp is stabiel duur en zal ook geen beweging tonen tot aan de nieuwe oogst in oktober. De suikerindustrie wil eerst meer zekerheid hebben van de opbrengst van de suikerbieten in Europa.

Graanbijproducten blijven naar verhouding duur.
De granen oude oogst zijn duur, de nieuwe oogst laat nog erg veel onduidelijkheid zien in prijzen. De nieuwe gerst heeft een duidelijk lager hectolitergewicht. De komende weken is stabiel weer gevraagd, om de markt niet verder te verstoren.
Triticale en rogge worden als eerste geoogst, daarna volgt de tarwe. Bij tarwe zijn er zorgen over het valgetal en mycotoxinebelasting van het gewas.
Mais is erg duur tot en met september/oktober. De nieuwe oogstprijzen geven nu nog weinig reden voor aankoop.
Een grote uitdaging bij granen is momenteel de logistiek. Oogstwerkzaamheden, nog geen overzicht van opbrengsten en kwaliteiten, voldoende opslagcapaciteiten, omdat er weinig voorraden oude oogst meer zijn geven de telers nog weinig aanleiding om direct te verkopen.
 

Mineralen

Mineralen zijn duurder geworden, met name Monocalciumfosfaat is in Q3 weer duurder geworden. Vitaminen en sporenelementen, m.n. B-vitaminen stijgen in prijs.
 

Concluderend blijven we in een echte weermarkt zitten, waarbij realiteit en onzekerheden elkaar afwisselen. In het 3e kwartaal zullen voerkosten licht kunnen dalen.
 

"Een bocht is niet het einde van de weg, tenzij u de bocht vergeet te nemen."


Neem voor vragen en actuele prijzen contact op met Marc van Uum! T: +31 (0)6 23 97 65 23
 
23-07-2021