Actualiteiten

Grondstoffenmarkt update


Hoe staat het met de grondstoffenmarkt?

Graag brengen we u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen op de grondstoffenmarkt. Bij Gunnewick Mengvoeders is de in- en verkoop van grondstoffen voor veevoer een dagelijkse bezigheid. Algemeen directeur Marc van Uum geeft u een update van de ontwikkelingen en onze prijsverwachting voor de grondstoffenmarkt op korte termijn.

Grondstoffenmarkt in het voorjaar

Na een droge aprilperiode, volgde een natte meimaand. Dit was niet alleen zo in de Achterhoek, maar over heel Nederland, Europa, en zelfs Noord- en Zuid-Amerika.
De wereld zit volop in een weermarkt, waarbij teler de fundamenten ziet van een hopelijk goede oogst en de speculant grijpt alle berichten aan die zouden kunnen gebeuren. Dit samen geeft een hele nerveuze stemming op de grondstoffenmarkt, waarbij niemand de kennis heeft hoe de oogstcijfers in het 4e kwartaal gaan uitvallen.

Eiwit en oliën

De sojaprijs laat een licht dalende trend zien (met dagelijkse forse stijgingen, weer gevolgd door een daling).
China blijft in de ban van ASP (Afrikaanse Varkenspest), maar koopt steeds verder op de grondstoffenmarkt, om toch maar te voorzien in dierlijk eiwit voor de humane behoefte. De Chinese boer produceert nu veel eendenvlees. Deze dieren zijn te houden op varkensroosters, want de kip zakt met zijn poten door de roosters en de eend niet.

Raapschroot blijft op korte termijn erg duur. Dit wordt onder andere veroorzaakt door de sterke vraag in Europa naar GMO vrije grondstoffen. Hierdoor is de GMO vrije soja bijna onbetaalbaar geworden, door de te krappe beschikbaarheid. Zuid-Amerika vindt de toeslag op dit product te laag t.o.v. de hoge kosten om dit product volledig gescheiden en met de benodigde certificaten richting Europa te krijgen.
Hier hebben we als Europa nog een echte slag te maken, wanneer we naar meer non GMO producten heen willen. De rundveehouderij kan dit deel nog zelf voorzien op basis van gras, maar zal toch wat DVE’s tekort komen dat aangevuld zou moeten worden. Echter de varkens- of pluimveehouderij hebben deze mogelijkheid niet en zullen dus sterk afhankelijk zijn van alternatieve eiwitbronnen.

Zonnebloem, met name de eiwitrijke variant blijft nog heel slecht beschikbaar en geeft nog veel onduidelijkheid voor de toekomst.
Plantaardige oliën blijven heel duur, zeker dubbel zo duur dan een jaar geleden.

Aminozuren lijken op termijn wat zwakker te worden.

Door gebrek aan containers en internationaal vrachtaanbod, zijn transportprijzen meer dan verdubbeld, soms wel verviervoudigd.
Kortom; de prijzen van eiwithoudende grondstoffen zullen over de zomer heen gaan dalen.

Energie

Een duidelijke ontwikkeling in de grondstoffenmarkt is de prijsstijging in de trage energieproducten, zoals palmpitschilfers. Uit Maleisië/Indonesië komt te weinig product. Plantages aldaar hebben veel uitval van werknemers met Covid-19. Oceaanboten komen met te weinig product naar Europa, langer wachten kost nog meer. Sojahullen zijn redelijk beschikbaar, maar zeker niet goedkoop.

Graanbijproducten daarentegen geven geen beweging en blijven duur door beperkte beschikbaarheid. Hiervoor is het wachten op de nieuwe oogst.

Bietenpulp is stabiel duur en zal ook geen beweging tonen tot aan de nieuwe oogst in oktober. De suikerindustrie wil eerst meer zekerheid hebben van de opbrengst van de suikerbieten in Europa.

De granen zijn op korte termijn, tot nieuwe oogst extreem duur, zeker mais is erg duur tot en met september/oktober. De nieuwe oogst verliest heel langzaam aan prijs.

Mineralen

Mineralen zijn duurder geworden, met name Monocalciumfosfaat heeft in Q2 een sterke stijging laten zien van meer dan 15%. Ook krijt is iets gestegen, vanwege energiekosten. Vitaminen en sporenelementen, m.n. B-vitaminen stijgen.

Conclusie update grondstoffenmarkt

Concluderend zitten we in een echte weermarkt, waarbij realiteit en onzekerheden elkaar afwisselen. In het 2e kwartaal zullen voerkosten op dit niveau blijven.

Neem voor vragen over de grondstoffenmarkt en actuele prijzen contact op met Marc van Uum, algemeen directeur van Gunnewick Mengvoeders
T: +31 (0)6 23 97 65 23

Enkelvoudige grondstoffen bestellen? Bekijk hier ons volledige assortiment enkelvoudige grondstoffen of bestel hier direct.
28-05-2021

Een grondstoffenmarkt update vind je in het blog van Gunnewick Mengvoeders