Actualiteiten

De beste start voor elke big!


In dit artikel geven experts van Gunnewick Mengvoeders advies over hoe u met biggenmelk, prestarters en speenvoer uw biggen de best mogelijke start kunt geven. Dat is een relevant thema, want zeugen werpen tegenwoordig steeds meer biggen. Tomen waarbij meer biggen geboren worden dan er spenen beschikbaar zijn, zijn steeds vaker regel dan uitzondering. Om al deze biggen groot te brengen moeten we de zeug en de biggen daarbij ondersteunen.

Daarnaast is een soepele overgang naar vast voer erg belangrijk, waarbij de start hiervan al gemaakt kan worden tijdens de melkperiode. Met onze smakelijke prestarters en speenvoeders worden de biggen optimaal ondersteund.

Lees verder voor meer tips voor de melkperiode, de prestarters én het speenvoer.

Melkperiode

Er zijn verschillende manieren om de zeug en biggen te ondersteunen tijdens de melkperiode, de vier voornaamste hierin zijn:
  • Handmatig biggenmelk bijvoeren
  • Pleegzeugen
  • Cupsysteem
  • ALFF-systeem
Vind hier meer informatie over ons Startix biggenmelk assortiment.

Handmatig melk bijvoeren

Wanneer de melkgift van de zeug niet toereikend is om alle eigen biggen te voeden kan je de biggen in een biggenkom melk bijvoeren. Tweemaal daags in een schone biggenkom.
Let er op dat de biggenkom minstens een keer per dag schoon leeg gevreten is.
De meest geschikte biggenmelk hiervoor is de Startix milk nr 0, Startix colplus nr 1 (met bloedplasma) of Startix colpro nr 2 (zonder bloedplasma).

Pleegzeugen

Men kan gebruik maken van een pleegzeug. Hierbij leg je het overtal aan pasgeboren biggen naar een zeug van de vorige weekgroep.
Een probleem met het maken van pleegzeugen is vaak het tekort aan kraamhokken. Gaat men een pleegzeug maken dan heeft dit een negatieve invloed op de worpindex.
Let er ook op dat de melksamenstelling en hoeveelheid melk veranderen naarmate de zeug langer in lactatie is.

Cupsysteem

Om alle biggen op hun eigen vertrouwde plek groot te brengen kan ook gekozen worden om de biggen bij te voeren via cups. Dit is een rondgaand leidingsysteem dat dagelijks gevuld wordt met verse melk. Een pomp zorgt ervoor dat de biggenmelk rondgepompt wordt en als de biggetjes tegen de nippel drukken komt er een beetje melk in het cupje.
Geschikte biggenmelken hiervoor zijn Startix colplus nr 1 (met bloedplasma) of Startix colpro nr 2 (zonder bloedplasma).
De cups zijn bij Gunnewick Mengvoeders verkrijgbaar.

ALFF-systeem

Om weekgroepen bij elkaar te houden en geen biggen te verplaatsen van de ene afdeling naar de andere is er het ALFF-systeem. Hierbij plaats je een melkautomaat tussen 2 kraamhokken. Bij voorkeur wordt ook de hokafscheiding tussen deze 2 kraamhokken verwijderd. Zo kunnen 2 zeugen de biggen van 3 tomen grootbrengen en kan een goed melkgevende zeug vrij gemaakt worden om de overtal biggen bij te leggen.

Geschikte biggenmelken hiervoor zijn Startix colplus nr 1 (met bloedplasma) of Startix colpro nr 2 (zonder bloedplasma).

Prestarter

Het is bij alle systemen in de melkperiode van belang dat de big op tijd went aan “vast” voer. Naast of na het gebruik van Startix biggenmelk kan het best een van onze prestarters gevoerd worden:

Nursery Gold
(Voorheen Pekaso)  
  • Meel
  • Kan droog of als natte pasta gevoerd worden
  • Snelle opname
  • Goede ontwikkeling maag- darmstelsel
Piggy Wean    
  • Kruimel
  • Wennen aan zetmeelvertering
  • Zeer smakelijk
Baby Energy    
  • Veel energie
  • Kan alleen naast melk
  • Snelle gewenning aan zetmeelvertering

Speenvoer

Zorg rondom spenen voor zo weinig mogelijk wisselingen, geef biggen hetzelfde voer zowel voor als na het spenen.  Na de melk en de prestarters periode kan er overgeschakeld worden op speenvoeders.
Onze speenvoeders sluiten vooral qua grondstofkeuze en smaak- en geurstoffen perfect aan op de voorafgaande prestarters.
 
Neem voor vragen of advies contact op met een van onze varkensspecialisten Jasper Knoef (T: 06 51497609) of Henk Jan Hetterschijt (T: +49 1 51 62519159).

24-03-2021
 


Biggenmelk en beste start voor elke big | Gunnewick Mengvoeders