Actualiteiten

Beperk inkuilverliezen bij de maisoogst


De laatste jaren hebben we gemerkt dat het oogsten van kwalitatief goede mais niet meer vanzelfsprekend is. Ook dit jaar heeft de mais in de regio het flink te verduren gehad.

Door inkuilverliezen tijdens de oogst en de conservering tot een minimum te beperken wordt het maximale uit de beschikbare mais gehaald.
 

Behoud van zetmeel

Uit onderzoek blijkt dat bij het inkuilproces van mais zonder toevoegmiddel 10% zetmeel verloren kan gaan (Groeikracht, 2018). Door het toevoegen van een goed en passend inkuilmiddel wordt de conservering versnelt en verbeterd, waardoor het zetmeel zo veel mogelijk behouden wordt.
 

Broeigevoeligheid

Mais met een minder kolfaandeel bevat meer restsuikers en zijn minder goed te verdichten in de kuil, waardoor de kuil broeigevoeliger is.
Daarnaast verhogen een minder goed aangereden kuil, lage voersnelheid en gebruikt plastic ook de kans op broei en dus kwaliteitsverlies.
 

Inkuilmiddel

Het gebruik van een inkuilmiddel met hetero-fermentatieve bacteriën die zowel azijnzuur (tegen broei) als melkzuur (conservering) vormen, zorgt ervoor dat de conservering versnelt en beter verloopt en dat de broei minimaal blijft.

Daarnaast zijn er ook specifieke toevoegmiddelen die de mais heel snel verzuren en conserveren. Dit betekent dat de maiskuil snel stabiel is, en bijna direct van gevoerd kan worden met een goede verteerbaarheid.

Wij adviseren bij het gebruiken van een extra snel inkuilmiddel om een aparte kleinere kuil hiervoor te maken. Het zetmeelverlies met deze behandeling na 300 dagen is namelijk vergelijkbaar of zelfs hoger dan onbehandelde mais.
Door het maken van een kleine snel geconserveerde kuil en een grote kuil met passend inkuilmiddel voor langere termijn, kan de conserveringstermijn van de grote kuil overbrugt worden, zonder aan mais te moeten beginnen die niet goed verteerbaar is.
 
Bij een dreigend ruwvoertekort is immers een optimale benutting van uw ruwvoer van een nóg groter belang!


Neem bij vragen of advies contact op met rundveespecialisten Jasper te Winkel (T: 06 12 47 29 64) of Ronald Wolters (T: 06 10 92 97 46).