Actualiteiten

Hittestress bij melkveeDe warmte heeft zijn intrede weer gedaan, en dit heeft onder andere gevolgen op de veestapel. Hittestress is een van de problemen die op de loer liggen deze tijd.
Vanaf 20 tot 24 ⁰C (afhankelijk van de luchtvochtigheid) krijgt de koe last van hittestress. De warmte die zij produceert kan ze niet meer voldoende kwijt aan haar omgeving.

Wat gaat de koe doen?

Staan, minder vreten, meer water drinken, hogere ademhalingsfrequentie.
Door het minder vreten, is de herkauwactiviteit ook lager, dit zorgt ervoor dat de speekselproductie terugvalt. Het speeksel van de koe heeft een bufferende werking. Hierdoor neemt de kans op pensverzuring toe, met alle gevolgen van dien.

Wat kan de boer doen?

  • Bij beweiding omschakelen naar ’s nachts weiden;
  • Voldoende drinkwater verstrekken;
  • Voedingsschema aanpassen op de activiteit van de dieren, dus zorg voor vers en fris voer op de koelere momenten van de dag;
  • Zorg voor een pensbuffer, om pensverzuring te voorkomen.Pensbuffers
Mogelijke en bekende pensbuffers zijn: Natrium- Bicarbonaat en Acid Buf. Vanaf nu hebben wij ook een nieuw product in ons assortiment, namelijk: RumiAdd Fresh Up.

Wat is RumiAdd Fresh Up?

Fresh Up is een pensbuffer waarin onder andere peper en paprika is toegevoegd. Het gevolg van de peper en paprika is zowel een verhoogde drinkwater- als voeropname. Door de hogere wateropname wordt de lichaamstemperatuur verlaagd.
Daarnaast zorgt Fresh Up ervoor dat de melkkoe haar vocht beter vast kan houden, waardoor uitdroging wordt verminderd.

Vraag uw adviseur naar de mogelijkheden van een van onze pensbuffers!